De Airsoftsport ontwikkelde zich rond het begin van 1970, toen de Daisy Manufacturing Company begon met het produceren van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. De voornaamste rede was om een nieuwe doelgroep te bereiken. Dit type wapen werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg niet aan in de Verenigde Staten op dat moment.

Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan voor deze wapens gewekt, omdat het in dit land per wet is verboden, om privé een vuurwapen in bezit te hebben. Zo konden Japanse wapenliefhebbers toch een wapencollectie opzetten. Verschillende Japanse bedrijven begonnen het systeem van Daisy Manufacturing Company te gebruiken en in te bouwen in hun realistische kopieeen van (vuur)wapens. De soft-air- of Airsoftapparaten waren geboren.

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). Gedurende de jaren ’80 ontwikkelde zich de door gas aangedreven Airsoftapparaten.

Een elektrische motor zorgt samen met een ingebouwde veer dat de BB’s uit het Airsoftapparaat wordt geschoten. Dit mechanisme wordt tegenwoordig in bijna alle Airsoftapparaten gebruikt (AEG). In plaats hiervan, werden er in de kleine varianten van een Airsoftapparaat, gebruikgemaakt van een gasaangedreven mechanisme dat voor de aandrijving zorgde (GBB). Het electrische mechanisme is lange tijd te groot en te lang geweest om in een kleine variant van een Airsoftapparaat te plaatsen. Fabrikant Tokyo Marui heeft sinds 2005 een “Automatic Electric Pistol” (AEP), waar het dus gelukt is om het electrische systeem in een AEP te bouwen.

Net als de apparaten ontwikkelde de Airsoftsport zich snel ook in Japan en verspreide zich vanuit daar naar andere Aziatische landen en van hieruit naar Europa, met name naar Italië en het Verenigd Koninkrijk in de jaren ’90. De Airsoftsport deed zijn herintrede in Amerika rond 1995.

Sinds de jaren ’90 heeft de Airsoftsport zich razendsnel verspreid over de verschillende continenten. In het ene land sneller dan het andere maar een gestage groei is nog steeds een wereldwijd fenomeen.

In Nederland begonnen de eerste Airsoftsportbeoefenaars zich rond de Milleniumwisseling naar Belgie te begeven voor deze nieuwe sport. Naar mate steeds meer Nederlanders de Airsoftsport gingen beoefenen vonden de oprichters van de NABV, de heer R. Meeuwissen en de heer J. Dekkers dat de Airsoftsport ook in Nederland beoefend zou moeten worden. Na de statutaire oprichting van de NABV op 31 maart 2005, kreeg onze organisatie al snel reactie uit diverse hoeken van het land, met aanmeldingen voor het bestuur.

Sindsdien is er ontzettend hard gewerkt door zowel het bestuur als alle medewerkers om ons uiteindelijke doel te bereiken; de Airsoftsport mogelijk maken in Nederland, zonder afbreuk van de kernwaarden van onze sport.

 

(bron: NABV)